13 Eylül 2013 Cuma

DÖNEMEDİM MEVLANA GİBİ


Yaz aylarında neredeyse her hafta sonu bir hatta iki düğüne katıldığımız olmuştur.Türkiye de düğünlerimiz genellikle  yöresel,modern müzikli danslar eşliğinde yapılıyor.Günümüzde islamiyete uygun düğün programına rastlamak oldukça azaldı.

Müslümanın her işi islamiyete uygun olmalıdır diyoruz.Evlilik gibi bu kadar ciddi bir işin duyurulmasın da ne bir besmele ne de bir Kuran dan bir ayet okunmadan başlanması islamiyetin hayatımıza ne kadar yansıdığını gösteriyor.

Bir kaç yıldır düğünler de moda olan ise bir organizasyon firmasıyla anlaşıp,ilahi grubu dinletisi ve semazen gösterisi yaptırmak.(Gerçi geçen katıldığım düğünde önce semazen ve ilahili yapıp sonra ikinci parta yani müzikli eğlenceye geçiş yapıldı.Bu da ilginç bi çözüm)


Semazen gösterisi izlerken düşündüm!
1-Niye düğün ve semazenler?
2-Semazenlerle ve yapılan sema gösterisinin bize anlattığı neydi?

Birinci sorumun mantıklı bir cevabını bulamadım çünkü sema ile düğünlerin mana yönüyle bağdaşacak bir tarafı yok.Semanın niye yapıldığını anlattığım da siz de bağdaştıramayacaksınız.Yani biri düğün biri zikir.Sema ibadet amacıyla yapılan bir şeydir.İnsanlara mevlanayı,zikri hatırlatmak için yapılıyorsa ne ala!Fakat Mevlanayı ve bu ibadeti bu kadar tanımıyor, ne olduğunu bilmiyorken biraz zor bir ihtimal.Belki de organizasyon firmalarının bir ticaret oyunudur..!!





İkinci sorumun cevabı daha kolaydı.Biraz araştırınca aslında mevlana ve semazenlik hakkında ne kadar çok şey bilmediğimi farkettim.Eğer siz de aslını astarını merak ediyorsanız buyrun bilgilenelim:
 İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey 
görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun 
diye bu alem yok değildir.  
Hz. Mevlana



1-NİÇİN DÖNÜYORLAR?

- Sema’(dönmeleri), sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder.

-Mevlânâ'nın vefatından sonra halefi Hüsameddin Çelebi tarafından Cuma namazını müteakip, Kur'ân okunduktan sonra, toplu bir halde semâ' yapılması bir gelenek haline getirildi.

2-SEMA EDERKEN BAŞLARI DÖNÜYOR MU?

-Sema' belli kuralları ve teknik eğitimi olan bir zikir şeklidir. Sema eğitimi alırken vücudu yavaş yavaş belli eğitimlerle hazırlayarak baş dönmesi ortadan kalkar.

3-SEMA YAPARKEN NE HİSSEDİYORLAR?

-Sema' ederken semazen her çarh'da Allah ismini (ism-i celal) okur. Ve her selamın anlamlarını düşünerek bir vecd içinde Allah'ı anar. Bir de mühim olan şuursuzca dönmek değil, Sema' ederken Allah'ı düşünmektir. Bu sayede Allah'ın sevgisini kazanmaktır. Hissettiklerimize gelince anlatılacak veya yazılamıyacak kadar bir duygu selidir.


4-SEMAZEN AYAKTAYKEN SAĞ AYAĞININ BAŞ PARMAĞI SOL AYAK BAŞPARMAĞI ÜZERİNDEDİR.NİÇİN?

-Bu duruma "ayakları mühürlemek" denir. Sebebi ise Hz. Mevlana'nın ahçıbaşısı Ateş Baz-ı Veli ye hürmeten yapıldığı söylenir.

5-SEMAZENİN HAREKETLERİNİN ANLAMI NEDİR?

Niyaz vaziyetinde ayakta durması Allah'ın birliğini, tevhid'i temsil eder.

Sema ederken sağ eli yukarıya sol eli aşağıya bakacak şekildedir. "Allah'tan aldıklarını kendisine mal etmeden halka ulaştırmaktır; bir yokuz; görünüşte var olan; vasıtalık eden bir suretten başka şey degiliz" Aynı mealde "Göğe ağarız, yere yağarız; aleme rahmetsiz; sıfatlardan zata varırız; zattan sıfatlar alemine, zuhur alemine geliriz; alemlere rahmet olan Hz. Muhammed'de (s.a.v.) yok olmuşuz biz demektir.

Sema vaziyeti sanki ters bir "la" şeklindedir insan gövdesiyle beraber  "illa" ya tekabül eder. "la" ve "illa", müslümanlığın esas umdesi olan "la ilahe illallah"(Allah'tan başka ilah yoktur) sözünü temsil etmekle  beraber mutlak varlığı ispat, ondan başka bütün mevhum varlıkları nefiy (reddetme) esasını içine alır.




6-HERKES SEMAZEN OLABİLİR Mİ?

-Mevlevilerde sema'; aşk ve cezbeyi meydana getirmek için bir vesiledir. Her Mevlevi, mutlaka sema' etmesini bilir. Meşk edip sema' etmeyi öğrenmiye "sema' çıkarmak", sema' öğrenmiş Mevleviye de "sema'zen" adı verilir.

Mevlevi olmadan Semazen olunmaz. Çünkü Sema' Mevleviliğin bir cüzüdür.

7-Otellerde, Lokantalarda, düğün-sünnet, Fuarlarda velhasıl heryerde hatta şarkıcıların yanında Sema' yapılıyor bu Sema' mıdır?

Sema' olmadığını orada bulunanlarda söylüyor. Ama yapmayın dendiğinde herkes yapıyor ve insanlar istiyor gibi bir manasız cevap çıkıyor karşınıza.

Adabına uygun olarak yapıldığında kimsenin söz söylemeye hakkı olamaz. Çünkü  bu işin aslı zikirdir ve zikrin yapılacağı ortam ve yer önemlidir.



                 Soru ve cevaplar (http://www.semazen.net/index.php) sitesinden alıntıdır.

                         ZİKRE GÖNÜL VEREN HERKESE SELAM OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder